vrijdag 12 december 2014

DAT KAN ANDERS - NIEUWE PLATFORM VOOR DE ORGANISATIEGERICHTE BEDRIJFSARTS


OPEN RONDZEND BRIEF AAN BEDRIJFSARTSEN

 

Rotterdam, 11 november 2014

Betreft: nieuwe beroepsorganisatie voor de ondernemende bedrijfsarts
naam: Dat Kan Anders

 

Beste collega

Oprichting nieuwe beroepsorganisatie: Dat Kan Anders
De bedrijfsarts: van vakprofessional naar businesspartner

 Een maand geleden, op donderdag 9 oktober 2014 om precies te zijn - is een nieuwe beroepsorganisatie voor bedrijfsartsen opgericht onder de titel: Dat Kan Anders (DKA) . Een beroepsorganisatie voor de ondernemende en organisatiegerichte bedrijfsarts.

Participatie platform

Geen traditionele, klassieke beroepsvereniging met leden, maar een beroepsorganisatie met participanten,deelnemers. Met een participatieplatform als motor voor innovatie. Ondernemend, organisatiegericht en out of the box. Doel is binnen vijf jaar een nieuw vakgebied, en een nieuw beroepsprofiel te ontwikkelen. De ondernemende bedrijfsarts: van vakprofessional naar business partner.

 
De aftrap: persbericht en oprichtingsstatement

De publieke aftrap van Dat Kan Anders is verricht op maandag 27 oktober middels een wijdverspreid persbericht- oprichtingsstatement. Deze is terug te lezen op de website van De Nieuwe Bedrijfsarts (1). De eerste reacties waren overwegend positief. Ook de media berichtte over het platform, zoals te lezen in Medisch Contact (2)


 
 
Bedrijfsartsen kunnen nu kiezen: de derde weg

Bedrijfsartsen kunnen vanaf nu gericht kiezen voor verdere ontwikkeling, profilering en professionalisering. Er ontwikkelt zich namelijk een driestromen land. Want naast de twee 'klassieke' beroepsverenigingen, de NVAB en NVKA,  is er dus nu de derde weg: Dat Kan Anders met een stevige theoretische en praktijkgerichte ondergrond.

Stevige ondergrond

Het plan om een nieuw vakgebied en beroepsprofiel te ontwikkelen komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar bouwt voort op al langer bestaande concepten als Professional Service Firm (PSF) (Kwakman, van Otterlo) en de  Ondernemende Professional(Kwakman).

 
Een nieuw competentie/beroepsprofiel (zie bijlage) en een vijftal basismodules zijn ontworpen en liggen klaar voor gebruik/toetsing/uitproberen in de praktijk. Het zijn de volgende vijf modules:

1.      De ondernemende bedrijfsarts - De basics

2.      Strategisch ondernemen voor de bedrijfsarts - De business

3.      Op karwei bij de klant, en nu ?  Welke instrumenten gebruik je wanneer ?

4.      Adviseren en coachen is te leren - De basis principes - tips, tools en trucs

5.      Duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement in de praktijk - van A naar Beter

 
Werk in uitvoering en in ontwikkeling ...

Aan ambitie geen gebrek. Dat Kan Anders is al aan de slag. Met eigen expertise bureau De Werkplaats. Een website, twee wekelijkse nieuwsbrief en verdiepende E magazine met als werktitel Over Werk zijn in de maak.

Ook zin om professioneel aan de weg te timmeren ?
Dat kan ! Wordt belangstellende of deelnemer/participant

Over de opzet:
Participatie platform i.o.

Zoals eerder gesteld: Dat Kan Anders is een participatieplatform met deelnemers/participanten en geen klassieke beroepsvereniging met leden. Participanten kunnen deelnemen aan projecten zoals De Gereedschapskist en Het Handboek. De dagelijkse praktijk is daarbij altijd het vertrek- en eindpunt van de projecten. Doel is de performance van de bedrijfsarts te verhogen en de dienstverlening te verbeteren en op een hoger professioneel plan te krijgen.

De Werkplaats - helpdesk, aanjager, bureau, kristallisatiepunt

De Werkplaats - het expertisebureau voor onderzoek en ontwikkeling-  is/wordt het kristallisatiepunt van het platform. Naast helpdesk is het tevens de aanjager van de activiteiten die meestal in projectvorm worden uitgevoerd. De zakelijke kant van de organisatie wordt geregeld vanuit/middels een stichting ( nu in oprichting).

De Werkplaats - ook een uitgeverij

De Werkplaats is daarnaast uitgever van een tweewekelijkse Nieuwsbrief met berichten, signalementen en observaties uit het werkveld van de ondernemende bedrijfsarts. Ook zal het E Magazine Over werk ( doel: 10 maal per jaar) worden uitgebracht met meer verdiepend achtergrondnieuws. Natuurlijk hoort daar een eigen website bij, die tevens als databank zal gaan functioneren. Daar wordt op dit moment al hard aan gewerkt en zal gefaseerd worden door ontwikkeld, maar sterk afhankelijk van de financiële onderbouwing.

Deelnemer of participant worden ? De bijsluiter ziet er als volgt uit.

Voorop gesteld moet worden dat het gehele concept van Dat Kan Anders (DKA) nog in volle ontwikkeling is. Zo ook het business plan. De reikwijdte is afhankelijk van de lengte van de polsstok van Dat Kan Anders. Die wordt op zich bepaald door de bereidheid tot investering van bedrijfsartsen (en anderen) in de vorm van denkkracht, tijd en geld. Voor dit moment zijn er twee mogelijkheden om te participeren. Je kunt belangstellende of deelnemer/participant worden.

Geef het vak meer kleur !
 
Als belangstellende:

·         investeer je 100 euro per jaar in dit concept. Een vorm van crowdfunding.
·         je ontvangt daarvoor terug de tweewekelijkse Nieuwsbrief met kort actueel achtergrondnieuws om op de hoogte te blijven van de aller laatste ontwikkelingen in ons werkveld, samengesteld door Newsdesk van De Werkplaats

Als participant/deelnemer

·         investeer je geen 100, maar 250 euro per jaar in dit concept
·         je ontvangt daarvoor naast de tweewekelijkse Nieuwsbrief, ook het meer verdiepende E Magazine Over Werk
·         als deelnemer/participant ben je aangesloten op het Platform en kun je deelnemen aan lopende projecten of zelf projecten opstarten
·         krijg je reductie op basis modules, intervisie, coaching en/of workshops
      ·         en gebruik van de  helpdesk van De Werkplaats ( rekenregels daarvoor zijn in ontwikkeling)

 

Interesse ? en/of zin om mee aan de weg te timmeren ?
Neem dan contact op met De Werkplaats

Dolf Algra
a5.algra.advies@euronet.

 

1. Oprichtings statement op De Nieuwe Bedrijfsarts-  link:  http://denieuwebedrijfsarts.blogspot.nl/2014/10/nieuwe-beroepsorganisatie-voor-de.html).

2. bericht Medisch Contact - Nieuwe beroepsorganisatie bedrijfsartsen

(http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/147048/Nieuwe-beroepsorganisatie-voor-bedrijfsartsen.htm)

3. Bericht Medisch Contact Terug naar de Bedoeling


 

 

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten