woensdag 8 juni 2016

Gaat de bedrijfsarts toch nog op de schop? De NVAB papers : is de bedrijfsarts de dodo onder de dokters ?

Is de bedrijfsarts de dodo onder de dokters ?

Het hoge woord is eruit. Positie en takenpakket van de bedrijfsarts moeten op de schop. Dat stelt de KNMG/NVAB-werkgroep Toekomst Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) voor. De gevolgen daarvan zijn – ook voor niet-bedrijfsartsen – ingrijpend: de huisarts krijgt er bijvoorbeeld een nieuwe collega bij in het gezondheidscentrum. Roepnaam: de arbeidsarts. Maakt u alvast een kamertje vrij?

En om het nog dichterbij huis te houden: ook de sociaal-medische begeleiding van zieke medewerkers in ziekenhuis, zorginstelling of gezondheidscentrum zal totaal anders worden georganiseerd. Alles wat nu werkt, wordt anders. Heel anders.
 
Verkondiger van deze blijde boodschap was de voorzitter van de KNMG-werkgroep prof. dr. Gerrit van der Wal. Hij gaf de NVAB, de beroepsvereniging van bedrijfsartsen, de primeur van dit baanbrekende nieuws tijdens zijn presentatie ‘Zorg die Werkt’ op de jaarlijkse Bedrijfsgeneeskundige Dagen.
 
                             
 
 
Ja, de NVAB was het gezeur over de positie van de bedrijfsarts meer dan beu. Nee, een stelselwijziging was niet aan de orde, én de financiering was ook niet het probleem. Dat was tenminste jarenlang hét standaard antwoord van de NVAB. Zij die daaraan twijfelden, hadden het allemaal niet goed begrepen. Ook dat was een vaste NVAB-tekst.
 
De werkgroep TAZ zet nu definitief in op een grote stelselwijziging met arbeidsparticipatie als behandeldoel (voor alle artsen) en financiering vanuit het basispakket zorgverzekeringswet. De coming out compleet.
 
 
                               
                     
 
 
 
Het is letterlijk een ‘baanbrekend’ plan. Positie en takenpakket van de huidige bedrijfsarts worden namelijk opgesplitst. Er komt straks één discipline voor het specialisme arbeid en gezondheid met drie uitstroomprofielen. Want naast een (uitgeklede) bedrijfsarts, en verzekeringsarts (oude/nieuwe stijl) wordt de sociaal-geneeskundige familie uitgebreid met een geheel nieuwe dokter: de arbeidsarts
.
Het plan: de uitgeklede bedrijfsartsen werken in opdracht van een bedrijf, verzekeringsartsen (oude/nieuwe stijl) in opdracht van een verzekeringsmaatschappij (UWV of particuliere verzekeraar), én de splinternieuwe arbeidsarts – in de eerste lijn – in opdracht van de ‘werkende’. Die werkende – eigenlijk iedereen tussen 16 en 67 jaar – krijgt drempelloze en vrije toegang tot de arbeidsarts. Gratis dus, zonder eigen bijdrage – alles betaald vanuit basispakket Zvw. Zorgpremie gaat (fors) omhoog.
Wellicht pijnlijk, maar het is voor de goede zaak en het helpt werkend Nederland vooruit. Zeker weten. Wis en waarachtig
 
 
 
                           
 
 

Lange tijd heeft deze werkgroep onder de radar gewerkt. Je moet een broedende kip tenslotte niet storen: voorstellen zijn gewikt en gewogen, deskundigen geraadpleegd, notities geschreven, langdurig is aan teksten gesleuteld. Totdat dit najaar uitgebreide vergaderstukken uitlekten – in kleine kring beter bekend als de NVAB-papers. Kortom: de TAZ werkgroep, met grote NVAB-delegatie, is niet over één nacht ijs gegaan. Hier is over nagedacht.
 
Het lijkt allemaal verrassend veel op het oude FNV-plan van de werknemersarts. Hetzelfde maar toch anders.
 
Maar één dingetje: welk probleem moest hier ook al weer mee worden opgelost?
 
 
 
                             
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten