vrijdag 6 juni 2014

Einde arbodiensten - nieuw SER plan: bedrijfsgezondheidszorg op de schop

 
 
Best wel bijzonder eigenlijk, als je zo maar op een donderdagochtend – ergens eind mei – een geheel nieuwe toekomst krijgt voorgespiegeld. Kwestie van alles even anders inrichten. Niet te ingewikkeld over doen. Dat overkwam ruim 500 bedrijfsartsen twee week geleden tijdens de jaarlijkse Bedrijfsgeneeskundige dagen van de NVAB.
 
 
 
 
 
Bedrijfsgezondheidszorg wordt ‘gewoon’ weer publiek geregeld. Het verleden blijkt opeens je toekomst te zijn.
 
Eerder dit jaar verraste de SER de sector al met het plan om de bedrijfsarts af te schaffen. Dat bleek verkeerd begrepen. Nu worden de arbodiensten afgeschaft. Het kan verkeren. Maar wat behelst het allernieuwste SER-voorstel?
 
 In zijn presentatie ‘Een vergezicht over de arbeidsgerelateerde zorg’ schetste prof. mr. Grapperhaus, voorzitter van de SER-commissie Arbeidsomstandigheden, de volgende driedeling in de arbodienstverlening.
              
 
  1. Verplichte interne arbodienst bij grote bedrijven: bedrijven met 1000 werknemers of meer worden geacht een eigen interne dienst op te richten. Veel grotere ziekenhuizen en zorginstellingen zullen onder deze regeling gaan vallen. Dan weet u dat alvast.
  2. Gedwongen winkelnering bij Gemeenschappelijke Arbodienst: Het merendeel van de bedrijven en organisaties (dus ook alle gezondheidscentra) is verplicht zich aan te sluiten bij een nieuw op te zetten Gemeenschappelijke Arbodienst (soort UWV), op non-profitbasis. Deze kan zowel branche als regionaal ingericht zijn. Dat impliceert exit van de arbodienst in zijn huidige opzet, het wederom publiek maken van het stelsel en herintroductie van de gedwongen winkelnering.
  3. Huisarts plus model. De rest van werkend Nederland (plus zzp-ers, arbeidsongeschikten, werklozen, flexwerkers, schoolverlaters, mantelzorgers) dus eigenlijk iedereen tussen 16 en 67 jaar ‘met iets met werk’ gaat in het vervolg allereerst bij de huisarts langs en/of wordt later – indien nodig – doorverwezen naar ‘kaderarts arbeidsgeneeskunde of arbeidsgeneeskundige verpleegkundige/consulent’.



                                                                         



Van mij krijgt dit plan het rapportcijfer 3 – ik kan er niet meer van maken. De implicaties van het voorstel in steekwoorden: einde maatwerkregeling, einde keuzevrijheid van bedrijven, einde arbodiensten, einde zzp-bedrijfsartsen.
 
 
En wat krijgen we daarvoor terug? Gedwongen winkelnering, gegarandeerde inkomensstromen voor publieke arbodienst, geen incentives voor kwaliteitsverbetering, ontregeling van nu goed functionerende infrastructuur, en ontkoppeling van bedrijfsarts met bedrijf.
 
 
Ter zijde: het weer publiek maken van een private sector kan tot (zeer) hoge schadeclaims aanleiding geven – zoals nu het geval is bij de nertsenfokkers. Is dat al meegenomen?
 
 
En dan de hamvraag: wie moet dat gaan betalen? De financiële paragraaf blijkt volledig te ontbreken. Het blijkt een teleurstellend slecht doordacht plan.
 
 
De NVAB is gecharmeerd van dit idee, net als 62 procent (!) van de bedrijfsartsen op de NVAB-dagen. Uiterst curieus. De OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten, in het geheel niet. Niet vreemd als anderen (de polder) je toko zomaar willen opheffen.
 
 
Maar is het de polder (de SER) die wikt en beschikt ? En o, ja: waarvoor is dit ook al weer een oplossing?
 
Dit vergezicht trekt mij niet. Mijn voorstel: dit moesten we maar niet doen.



Deze blog is eveneens gepost op Medisch Contact:
http://medischcontact.artsennet.nl/opinie/blogs/blog-1/144939/nieuw-serplan-zet-bedrijfsgezondheidszorg-op-zijn-kop-dolf-algra.htm


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten