donderdag 17 maart 2016

En welke kleur heeft uw verzuim? Wit, grijs of zwart? Groen, blauw, rood ?

Welke kleur heeft uw verzuim? Wit, grijs of zwart?

'Helft zieke werknemers mankeert medisch niets', kopte dagblad Trouw afgelopen zaterdag op de voorpagina. Sterke kop, goed punt. Het bericht ging er dan ook in als koek. Zo was het de hele zaterdag op het Radio 1 Journaal te beluisteren. Met toelichting en commentaar van deskundigen erbij.
 
                                          
Andere media – zoals NU.nl, RTL Nieuws, de Volkskrant, Intermediair én ook ons Medisch Contact – volgden later. Het was hét gesprek van de dag op maandagochtend bij de koffieautomaat. Intrigerend bericht en het herlezen zeker waard. Laat ik twee krenten uit deze polderpap lichten. Want polderpap is het.
 
De eerste: arbodienstverlener Zorg van de Zaak (ZvdZ) denkt dat het landelijk gemiddelde verzuimpercentage naar 2 procent teruggebracht kan worden. 2 procent?! Maar dat betekent een halvering van – de nu al historisch lage – 4 procent. Dat is niet niks. Ter oriëntering: enig idee hoe hoog het verzuim bij u in het ziekenhuis, MSB, instelling of gezondheidscentrum is?
 
 
                             
 
 
 
'Now we are talking business', hoor je ze in de directiekamers en op personeelszaken denken. Want welk bedrijf/zorginstelling wil dat nou niet, wees eerlijk. Daarnaast: dit kan maar één ding betekenen. De ZvdZ moet de heilige graal van het verzuim hebben gevonden. Lucky bastards! Daar loop ik me al meer dan dertig jaar suf naar te zoeken. Die wil ik dus wel eens zien.
 
Tweede krent: de NVAB, de vereniging van bedrijfsartsen, vermoedt dat het percentage 'niet-medisch ziekteverzuim’ (ja – u leest het goed – niet-medisch ziekteverzuim) nog een stuk hoger ligt dan de eerder genoemde 50 procent. De NVAB durft de stelling aan dat maar liefst 70 tot 80 procent (Trouw), mogelijk zelfs 90 procent (Volkskrant) van het ziekteverzuim geen (harde) medische oorzaken heeft.

Ook dat moet ik even op me laten inwerken. Hola de Cola! Dat impliceert dat maar 10 tot maximaal 30 procent van de ziekmeldingen aan het wettelijk ziektewet-loondoorbetalingscriterium voldoet. Verzuim is gedrag – jazeker –, maar dit gaat wel een behoorlijk slagje verder. Dit wijst op een systeemprobleem. Of zie ik dat nou verkeerd?
 
 
                                            
 
 
En: stel dat de cijfers van de ZvdZ en de NVAB kloppen, dan kunnen we met gemak met de helft van de bedrijfsartsen uit. Is het probleem met het tekort aan bedrijfsartsen ook meteen opgelost. Ik voorzie dan gouden tijden voor de maatschappelijk werkers en casemanagers.
 
Ergens wringt en schuurt dit bericht bij mij. En niet zo'n klein beetje ook. Ik ga daarom op onderzoek uit en maak een rondje langs de velden en doe dat aan de hand van de volgende drie statements:
  1. Onderscheid naar wit, grijs of zwart verzuim. Zo ouderwets! Bovendien, wat is ziek? Dat is ook toch maar een etiketje. De rek is er even uit, heb te veel aan mijn kop, ben er dus effe niet, zo terug, doei. Kan gebeuren, toch?
  2. Loondoorbetaling bij ziekte is een van de kernelementen van ons sociaal zekerheidstelsel. Niet op het werk, toch geld. Kan alleen als het echt medisch is. De bedrijfsarts beoordeelt claim op loondoorbetaling. Allemaal arbeidsrechtelijk geregeld.  Niet lullen, maar poetsen.
  3. Iedereen rijdt wel eens door rood. Zo ook bij ziekmeldingen. Niet fraai, maar soms wel zo handig. Vooral niet te moeilijk over doen. Alles is vloeibaar in Nederland gedoogland. Alles is gezondheid. Let it go en let it flow.
Your votes please! Volgende week deel 2 in deze ziekmeldingsoap.
 
 
 
Deze blog is ook gepost op 17 maart 2016 in Medisch Contact
 
 
 
 
                                    
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten