zaterdag 19 maart 2016

Top drie meest geruchtmakende ziekmeldingen + checklist acceptabele verzuimoorzaken

 
Top drie meest geruchtmakende ziekmeldingen+ Checklist acceptabele verzuimoorzaken:

'Dubieuze' ziekmeldingen komen zelfs op 'hoog' niveau voor; onderstaand de top drie meest geruchtmakende ziekmeldingen. Ze zijn al weer wat ouder, maar nog altijd even illustratief.

Op nummer 1: Super PG Arthur Docters van Leeuwen - febr 1998 - in conflict met minister Sorgdrager

Toenmalig Super PG Arthur Docters van Leeuwen had in de winter van 1998 een hoogoplopend conflict met de toenmalige minister van Justitie Winnie Sorgdrager. In dit conflict meldde hij zich ziek om 'tijd te winnen en meer lucht te krijgen'.

FEM Business ( ook al ter ziele) wist dit hierover te melden:
De terugkeer van King Arthur
Arthur Docters van Leeuwen komt bij de STE terecht na een hooglopende ruzie met zijn minister Winnie Sorgdrager van Justitie in het eerste kabinet-Kok. Hij is in januari 1998 bijna drie jaar super-pg – de voorzitter van het college van procureurs-generaal – als hij in een arbeidsrechtelijk conflict tussen Sorgdrager en procureur-generaal Steenhuis de laatste steunt.
Docters van Leeuwen zou Sorgdrager daarbij hebben gechanteerd: in een debat in de Tweede Kamer zegt de minister dat Docters van Leeuwen dreigde een belangrijk plan voor de rechterlijke macht te dwarsbomen als hij ongelijk zou krijgen. Sorgdrager vindt juist dat de super-pg een bemiddelende rol in de ruzie had moeten spelen en verliest haar vertrouwen in hem. The Beauty and the Beast blijven het oneens. Voordat Sorgdrager de ontslagprocedure start, meldt Docters van Leeuwen zich ziek

Op nummer 2: Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg - februari 2003 bij Nova

De vernieuwing bij het nieuwsrubriek Nova ( voorloper van het huidige Nieuwsuur) verliep anders dan nieuwkomers Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg zich hadden voorgesteld. Fikse tegenvaller , als drukmiddel meldden ze zich ziek, nadat al eerder de andere drie 'oude' presentatoren ziek ook al uit onvrede hadden ziek gemeld.

Zo wordt verteld dat:
'In 2002 lekten plannen uit om van NOVA meer een talkshow te maken, naar het voorbeeld van Barend & Van Dorp op de commerciële zender RTL4. De opzet van één presentator in een studio zou veranderd worden in duopresentatie met publiek in de studio. Een van de presentatieduo's zou bestaan uit Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk; zij maakten in de aanloop naar de verkiezingen van januari 2003 een succesvolle NOVA-reeks onder de naam Nederland Kiest.

De drie toenmalige presentatoren (Rob Trip, Kees Driehuis en Margriet Vroomans) waren niet op de hoogte van de plannen van hoofdredacteur Rik Rensen en meldden zich ziek. Als gevolg van de ontstane commotie gingen de plannen niet door. Rottenberg en Van Nieuwkerk namen ontslag in februari 2003, in april 2003 stapte ook Rensen op. De laatste hoofdredacteur van NOVA was Carel Kuyl.

Tweede bericht over deze affaire:
'Felix Rottenberg presenteert NOVA voorlopig niet meer. Volgens een van de programmamedewerkers is hij ziek en hebben artsen hem rust voorgeschreven.'
Rottenberg is kort geleden in conflict geraakt met de redactie van het tv-programma. Hij wilde dat NOVA meer ging lijken op het programma Nederland Kiest, dat begin januari enkele weken werd uitgezonden. Dat programma had veel weg van een talkshow, terwijl NOVA studiogesprekken afwisselt met reportages.
De redactie verloor door de eis van Rottenberg het vertrouwen in hem. De directies van de NPS en de VARA en de hoofdredactie hebben donderdag gegarandeerd dat NOVA geen talkshow wordt.
Bovendien zou Rottenberg kritiek hebben gehad op de redactie, die volgens hem te groot was en slecht functioneerde. Hoofdredacteur Rik Rensen wilde donderdag niet reageren. Rottenberg was niet bereikbaar voor commentaar.

Op nummer 3: Sweder van Wijnbergen slaat voorstel ziekmelding van minister Jorritsma in de wind - sept 1999

'Toen Van Wijnbergen vrijdagochtend door de minister op het matje werd geroepen bleek de landsadvocaat zich al aan het warmlopen. Naar verluidt vroeg Jorritsma haar topambtenaar zich ziek te melden om de zaak in alle rust te kunnen oplossen. Toen deze dat weigerde liet de minister haar raadsman mr. B. Houtzagers komen. Van Wijnbergen reageerde daarop met de komst van zijn eigen advocaat, mr. J. Klein van Loeff Claeys Verbeke. Sindsdien worden de gesprekken voornamelijk gevoerd tussen beide raadslieden. Overigens zegt Klein daaruit nog geen conclusie voor de uitkomst te willen trekken: "Ik ben niet optimistisch maar ook niet pessimistisch. We zullen de time-out gebruiken om een oplossing te vinden zodat Sweder gehandhaafd kan blijven." Premier Kok wilde na de ministerraad inhoudelijk niet reageren en noemde de kwestie "primair de verantwoordelijkheid van de minister". Ook EZ onthoudt zich van commentaar. '

bron: Nrc - link: http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/09/25/Vp/05.html

Bespreekbaar maken van verzuim als gedrag
Nog steeds wordt in veel organisaties verzuim als een strikt medische situatie/aangelegenheid beschouwd of gezien; dit vindt zijn oorsprong in de juridische grondslag van de ziektewet, cq wet loondoorbetaling bij ziekte waar afwezigheid op het werk /arbeidsongeschiktheid gelegitimeerd is, mits er een duidelijke medische grond is.

Vaak zijn/spelen er wel medische klachten, maar hoeft dit niet ( per definitie) automatisch te betekenen dat men niet zou kunnen en/of mogen werken, zoals uit bovenstaande drie voorbeelden maar al te duidelijk blijkt.

Om de discussie hierover binnen een organisatie op gang te brengen is de onderstaande Checklist acceptabele verzuimoorzaken opgesteld; het blijkt in de praktijk een buitengewoon handig hulpmiddel/instrument. De mogelijke verzuimoorzaken zijn zelf met andere herkenbare voorbeelden aan te vullen



Dus: kopieer de checklist en gebruik hem morgen in uw organisatie !

CHECKLIST ACCEPTABELE VERZUIMOORZAKEN
Wilt u op de lijst hieronder aankruisen welke oorzaak u in het algemeen acceptabel acht als verzuimoorzaak van uw medewerkers en welke oorzaken u in het algemeen niet acceptabel acht.
Verzuimoorzaak
Wel acceptabel
Niet acceptabel
Niet lekker




Verkouden




Griep




Slecht geslapen en nog moe




Kinderen ziek




Kinderen vakantie




Medewerker kan de werkdruk niet aan




De werkruimte is te warm (in de zomer 320 C)




Conflict met de leidinggevende




Conflict met medewerkers




Onvoldoende uitdaging in het werk




Gebroken been (vakantie)




Rugklachten als gevolg van te zwaar tillen op het werk




Relatieproblemen in de werksfeer




Relatieproblemen in de privé-sfeer




Even bijkomen na een drukke periode op het werk




Op het werk een ijzeren balk op de voet gekregen




Sportblessure




Muisarm als gevolg van het vele beeldschermwerk




Tijd nodig voor verbouwing huis



……………



…………………







Geen opmerkingen:

Een reactie posten