woensdag 18 september 2013

De Verzuimpolitie: de soap gaat verder

Over goede en slechte tijden in verzuimland. Met dit keer in de hoofdrol: de verzuimverzekeraars

 
Het onderzoeksprogramma Zembla is op een journalistiek goudmijntje gestuit. Want er blijkt veel mis te zijn met de privacy van zieke werknemers en de omgang van medische gegevens.

Verzuimbedrijf in de fout

Vorig jaar maart kwam aan het licht dat het commerciële verzuimbedrijf Verzuimreductie op grote schaal de privacyregels van zieke medewerkers schond. De uitzending van 23 maart 2012 maakte veel los en gevolgen waren verstrekkend. Grote klanten als de Bijenkorf en V&D beëindigden per acuut het contract, het regende Tweede Kamervragen en kort daarop moest de directie van Verzuimreductie het veld ruimen.
Het was een even onthutsende als intrigerende uitzending opgevrolijkt met prachtige oneliners als 'hier is sprake van ongezonde nieuwsgierigheid'. De meest dodelijke opmerking in de uitzending werd gemaakt door een medewerkster van blijkbaar Roemeense afkomst: 'ik heb twee slechte periodes in mijn leven gehad: de dictatuur van Ceausescu en mevrouw Renate. Zij was mijn contactpersoon én mijn nachtmerrie!'

Lek computersysteem

Een maand later (20 april 2102) volgde aflevering twee van de Verzuimpolitie: het computerprogramma Humannet bij Verzuimreductie bleek erg eenvoudig te hacken en zo lek als een mandje. Verzuimbedrijven, arbodiensten, en bedrijfsartsen kwamen in een schemerig daglicht te staan. Was het een incident of is er iets structureels aan de hand? Onderzoek volgde en privacy waakhond CBP liet niet alleen haar tanden zien, maar beet ook door. Grote reparatie actie bij Verzuimreductie volgde. Eindconclusie: uit de hand gelopen incident, regelgeving is op orde, geen structureel probleem.

En dan nu: de verzuimverzekeraar

Donderdag 19 september volgt de derde aflevering in deze enerverende serie. Dit keer staat de handel en wandel van de verzuimverzekeraars centraal. Houden zij zich afdoende aan de spelregels rond privacy? Beoordeel zelf en kijk op donderdag 19 september op Nederland 2 om 21.10 uur en/of daarna op Uitzending Gemist.

De Verzuimpolitie: het boek en the making of ....

De makers van Zembla blijken niet van gisteren, ook niet als het om de eigen exposure gaat. In het net verschenen boek De Verzuimpolitie - een onthullend verhaal over de jacht op uw medische gegevens - (handig toch?) gaan ze dieper in op de door hun gebruikte methoden en technieken. 
Het is smeuïge geschreven, met veel oog voor kleine details (dikke Audi 8 voor de deur, of: tikje modieus gekleed, en: rode wangen, gedrongen postuur, kleine ogen, rond gezicht) en kleurrijke sfeertekeningen. Kortom : het leest lekker weg, maar het biedt vooral ook een intrigerend inkijkje in hoe de dames en heren van Zembla te werk gaan: de trukendozen dus.

Als ik vragen mag......

En dat kan van belang zijn. Want wie weet staan ze morgen zomaar bij u in het ziekenhuis en/of gezondheidscentrum op de stoep. Op zoek naar ...
Na lezing ben ik er nog niet uit hoe ik hun technieken en /of trukendozen moet bestempelen of benoemen. Is het leep: op een berekende manier, slim? Of is uitgekookt: slim op een sluwe manier het betere  woord ervoor? Gewiekst kan ook: snel en slim op je voordeel uit zijn, of gehaaid: heel handig je zin krijgen? Geraffineerd kan ook natuurlijk: zo slim dat je het niet direct ziet en/of begrijpt of is het gewoon doortrapt: slim met slechte bedoelingen?
Wellicht van alles wat waarschijnlijk.
 
ps: De verzuimpolitie: de recensie van het boek en de nabeschouwing van de uitzending verschijnt volgende week op deze blog
 
Deze column/blog verscheen ook in deze vorm op artsennet blog dd 18 sept 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten