woensdag 11 november 2015

Bedrijfsarts weer onder vuur !?!

De bedrijfsarts heeft het niet gemakkelijk tegenwoordig
 
. De scheidslijn tussen zelfreflectie, zelfkritiek en zelfkastijding lijkt flinterdun.

Ter illustratie daarvan het onderstaande bericht van Arbo Online - 3 nov 2015

http://arbo-online.nl/bedrijfsarts-weer-onder-vuur/

 

 
                          
 
03-11-2015
 
Bedrijfsarts weer onder vuur
 
De bedrijfsarts hoort ongehinderd toegang te hebben tot de werkplek. Bovendien moeten alle werkenden een arbeidsomstandighedenspreekuur kunnen bezoeken, ook als ze (nog) niet ziek zijn.
Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in een reactie op een uitzending van het televisieprogramma De Monitor.

Steken laten vallen

In het programma kwam naar voren dat bedrijfsartsen regelmatig steken laten vallen als het gaat om het tijdig signaleren van beroepsziekten. De NVAB onderschrijft dit probleem. Verder zou de kennis van bedrijfsartsen over beroepsziekten gebrekkig zijn en – daar is ‘t ie weer – hun onafhankelijke positie discutabel. In het programma kwam ook een bedrijfsarts aan het woord die zijn ambt vaarwel had gezegd omdat hij naar eigen zeggen zijn werk niet kon verenigen met zijn beroepsethiek.

Contract

Werkgevers zijn volgens een nieuw wetsvoorstel verplicht om een contract af te sluiten met een arbodienst of een bedrijfsarts. Volgens de NVAB moet er binnen de contracten ruimte zijn voor het uitvoeren van preventieve taken. “Het vaststellen van een wettelijk minimumcontract, zoals minister Asscher heeft voorgesteld, zal hiervoor een ondergrens vormen. De NVAB juicht in dit kader ook de ingevoerde integriteitsverklaring van arbodiensten toe. Bedrijfsartsen die menen dat er onvoldoende ruimte is om hun professionaliteit in te vullen, kunnen zich hierop beroepen”, schrijft de vereniging.

Betrouwbaar beeld

Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de beroepsziekten in Nederland, is het noodzakelijk dat bedrijfsartsen deze melden. Het aantal bedrijfsartsen dat dit ook werkelijk doet, is in 2014 met 50 procent gestegen. Hierdoor ontstond een toename van het aantal meldingen van beroepsziekten met 30 procent.
 
Toch vindt de NVAB dat het melden van beroepsziekten eigenlijk de taak is van de werkgever. De werkgever is nu al verantwoordelijk voor het melden van arbeidsongevallen. De bedrijfsarts zou dan verantwoordelijk zijn voor het medisch-inhoudelijke deel van de melding.
 
 
 
> Kijk hier naar de reactie van de NVAB in de uitzending van De Monitor

 
> TIP: Meer weten over (het melden van) beroepsziekten en de rol van de bedrijfsarts? Kom op 17 november naar Het risico van het vak, congres over beroepsziekten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten