zondag 10 juni 2012

Strategische overdenkingen over de bedrijfsarts - deel 1

Zorg professional of zakelijke dienstverlener ? 
Veel bedrijfsartsen leven nog steeds in de veronderstelling dat de bedrijfsarts in eerste instantie een 'dokter' is en dus in de zorg thuis hoort, in plaats van dat hij/zij dienstverlener is in de zakelijke markt. Deze werkelijkheid wordt het liefst categorisch genegeerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het NVAB gedachtegoed vertaald in one liners als 'de bedrijfsarts is een dokter als alle dokters' en ' het dokter zijn is dé unique selling point van de bedrijfsarts'. 

Bedrijfsarts in het basispakket ? Mantra 's !?!
Velen schijnen te denken dat als je maar lang genoeg herhaald dat: sociaal medische begeleiding, toch ook eigenlijk behandeling is én dus zorg én dus ook verzekerde zorg volgens de zorgverzekeringswet én dat daarmee de handelingen/activiteiten van de bedrijfsartsen (voor een deel) vergoed zouden kunnen worden uit het basispakket, dat het dan ook vanzelf werkelijkheid wordt. Een bijzondere vorm van wens of mantradenken. Maar sprookjes bestaan niet.Toch blijkt de meerderheid van de bedrijfsartsen deze misvatting nog steeds anno mei 2012 aan te hangen, getuige een enquete op de laatste BGD dagen.

NVAB blijft in de (medische) box
Als de analyse van de situatie al niet klopt, kan het met de strategie dus ook niets worden. De NVAB blijft in zijn eigen (medische) box hangen en zit op dood spoor. Veel werk aan de winkel voor de nieuwe voorzitter.


Grijs, grijzer, grijst
Als toefje op deze pudding werd recent de langverbeide rapportage Profiel en producten van de bedrijfsarts gepresenteerd, een co productie naar het schijnt tussen Han Willems (presentator van het stuk en tegenwoordig beleidsmedewerker KNMG) en het Kwaliteitsbureau NVAB. Ik verwijs voor de details naar het stuk ( zie link NVAB bijeenkomsten voorjaarsvergadering 2012).


Onthutst
Laat ik van mijn hart geen moordkuil maken en het in goed engels stellen: i was completely embarrased. Een grijzere presentatie van mijn vak(gebied) kan ik me niet voorstellen. Geen wonder dat er niemand meer voor ons/mijn vak kiest !

Bij de titel gaat het al mis: bedrijfsartsen leveren geen producten af, maar verlenen diensten !

Lees en bekijk de presentatie: profiel en producten van de bedrijfsarts, specialist voor arbeid en gezondheid


Binnenkort een uitgebreider commentaar op deze belangwekkende presentatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten