zondag 3 juni 2012

Workaholisme

Van hard werken gaat niemand dood, is een oud gezegde;maar te hard werken heeft ook zo zijn nadelen blijkt uit recent onderzoek.

bron: Zorgvisie  - 18 mei 2012
Voor managers en hogere professionals is het oppassen geblazen. Zij zijn het meest gevoelig voor verslaving aan werk. Daarentegen komt workaholisme onder verpleegkundigen, paramedici en hulpverleners het minst voor.
Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder 9.000 werkende Nederlanders. Het is uitgevoerd onder leiding van Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en senior adviseur bij 365/Zin. Zijn onderzoek laat zien wie precies de workaholics in Nederland zijn.

Sector bepalend

'Workaholisme is een onweerstaanbare innerlijke drang om overmatig hard te werken’. Schaufeli’s onderzoek toont aan dat zo’n werkverslaving niet leeftijdsgebonden is. En het komt net zoveel voor onder mannen als vrouwen en loonwerkers en zzp-ers. Wat wel uitmaakt is de sector of het beroep waarin iemand werkzaam is.

Workaholisme is het hoogst in de landbouw, bouw, communicatie, consultancy en in de handel en het laagst in de dienstverlening, wetshandhaving, medische- en sociale sector en bij overheidsdiensten. Qua beroep scoren managers en hogere professionals het hoogst op workaholisme. Verpleegkundigen, paramedici en hulpverleners scoren het laagst.

Obsessie

Onderzoeksleider Schaufeli laat aan P&O Actueel weten dat workaholics niet werken omdat zij zoveel plezier hebben in het werk, maar omdat zij het gevoel hebben dat ze dit ‘moeten’ en omdat het niet genoeg is. Ook werken ze tot laat, denken ze obsessief veel aan hun werk en doen ze veel meer dan de werkgever van hen verwacht.

Dat lijkt misschien gunstig voor een werkgever. Maar volgens Schaufeli raken werkverslaafden op de lange termijn uitgeput en krijgen een burnout. En wanneer mensen extreem veel werken, is het nog maar de vraag in hoeverre de productiviteit stijgt. Ze verzanden in details die veel beter door iemand anders uitgevoerd hadden kunnen worden.

Klachten

Workaholisme heeft ook een positief effect: namelijk dat mensen sneller carrière maken en meer geld verdienen. Maar daar blijft het ook bij. Want de mogelijke negatieve effecten zijn niet mals: slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn, schouderpijn, vervreemding, gezinsproblemen en relatieproblemen.

bron: Zorgvisie - Rachel van de Pol - 18 mei 2012

Deel 2: hoe herken je een workaholic ? Tien manieren om een workaholic te herkennen
bron: 16 mei 2012 - nursing.nl


Heb jij een collega of werkgever die nooit iets uit handen wilt geven, geen nee kan zeggen en obsessief bezig is met het werk? Wellicht heb je met een workaholic te maken.

Een 'workaholic' heeft een onweerstaanbare innerlijke drang om overmatig hard te werken. Behalve snel carrière maken en dus meer verdienen, heeft een werkverslaving vooral negatieve effecten voor de betrokkene en zijn naasten. Zaak dus om oplettend te zijn en eventueel in te grijpen als een collega de volgende kenmerken vertoont:

1. Werken letterlijk dag en nacht
2. Zijn blij dat het weekend is zodat ze achterstallig werk kunnen inhalen.
3. Houden nooit lunchpauze
4. Vergeten verjaardagen: belangrijke vergaderingen gaan voor
5. Geven liever niets uit handen. Zij zijn de enige die het werk goed kunnen doen.
6. Gaan door met wat ze doen, ook als daardoor de werk-privébalans wordt verstoord
7. Verzanden in details die beter door iemand anders uitgevoerd kunnen worden.
8. Kunnen maar moeilijk ‘nee’ zeggen en zijn altijd overladen met projecten
9. Voelen zich schuldig en gestrest als ze niet altijd bezig zijn met werk, ook op vakantie en in de weekenden.
10. Presteren veel harder dan redelijkerwijs verwacht mag worden, zelfs wanneer ze het geld niet meer nodig hebben.

bron: nursing.nl 16 mei 2012

Deel 3: ben je zelf ook een workaholic ? check en doe de workaholic test

Geen opmerkingen:

Een reactie posten