woensdag 8 oktober 2014

Beste werkgever 2014 - Buurtzorg - al weer ?!?

Gisteren, dinsdag 7 oktober werden, voor de veertiende keer alweer, de prijzen voor de beste werkgevers in Nederland uitgereikt. Een uitgebreid onderzoek onder groot aantal werkgevers.

Echt representatief is het niet te noemen, maar het geeft wel erg fraaie inkijkjes waarom bepaalde bedrijven goed scoren bij de eigen werknemers. Altijd interessant dus.

En de winnaars zijn !?!!

Top 3 beste werkgever  <1000 medewerkers

1. ZLM Verzekeringen - score 8.1
2. Rijk Zwaan - score 8.0
3. De nieuwe Marke - score 7.8

Top 3 beste werkgevers > 1000 medewerkers

1. Stichting Buurtzorg - score 8.7
2. JP van den Bent Stichting - score 8.1
3. Vanderlande - score 8.1

Top 3 beste werkgevers > 10.000 werknemers

1. KLM Royal Dutch Airlines - score 7.7
2. Scania Productions Zwolle - score 7.5
3. Shell Nederland - score 7.5


 De volgende zeven kenmerken blijken het geheim van goed werkgeverschap

1. aansprekende richting van de organisatie
2. inspirerende directie
3. weg met onnodige regels en procedures
4. terugdringen van onnodig management
5. waarderen van specialisten
6. toepassen van sociale innovatie
7. delen van informatie

Kijk dat 's interessant; 1 en 2 lijken vanzelfsprekend, want wie wil dat niet ?
3 en 4 zijn opvallend, want negatief van aard. 5 past in de trend van herwaarwaardering van de vakman/vrouw; 6 en 7 geven aan waar vernieuwing toe kan leiden.

Grappig - beter gezegd onthutsend-  weetje uit dit onderzoek: 35% van de medewerkers blijkt geen idee te hebben wat de doelen van de organisatie zijn ! Dat geeft te denken !De grote winnaar van dit jaar is Stichting Buurtzorg met score van 8.7 !

Opgericht in 2007 door wijkverpleegkundige Jos de Blok. Buurtzorg doet het anders dan traditionele thuiszorg organisaties: Buurtzorg werkt met zelfsturende teams, zonder poeha en geen managementlagen.

Een onmogelijk idee werd de Blok altijd voorgehouden. Maar het blijkt wel te werken ! Buurtzorg heeft nu in haar constructie - want zo kun je het wel noemen - 8000 mede werkers, jaaromzet: 270 miljoen, gemiddelde leeftijd: 47 jaar en een man/vrouw ratio van 3/97%

Het idee blijkt aan te slaan en de Blok heeft met zijn Buurtzorg al menig management prijs behaalt. Het tart keer op keer het dominante MBA management denken: de kerstboom gedachte. Kleine club beslissers in de piek, de denkers (management) eronder en daaronder weer de grote brede beneden laag van uitvoerende medewerkers.

Buurtzorg bewijst dagelijks dat het anders kan. Dat het schijnbaar - volgens de management boeken ten minste - onmogelijke wel mogelijk is/blijkt. Erg interessant. ook voor bedrijfsartsen. Lees er meer over in Buurtzorg de menselijkheid boven bureaucratie


Buurtzorg gaat nu ook internationaal aan de bak. Bekijk deze interessante video eens. Over een experiment in Minnesota USA.

Meer informatie over Buurtzorg ?  Bekijk hun site

 Bekijk achtergronden en meer nieuws op de site Beste Werkgevers


Factsheet beste werkgever 2014
http://www.zorgvisie.nl/PageFiles/86547/001_1412670272339.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten