zaterdag 4 oktober 2014

Ook werk veranderd !

'Tienduizenden banen weg door automatisering'


Als gevolg van automatisering zijn de afgelopen jaren al honderdduizenden banen verloren gegaan. Onder meer de administratieve sector is erg gevoelig voor zogenoemde robotisering.

  

'Tienduizenden banen weg door automatisering' Foto:  ANP
 
         
Dat meldt de Volkskrant zaterdag na eigen onderzoek.
Tussen 2008 en 2013 zijn 154.000 administratieve banen verloren gegaan, aldus de krant die zich baseert op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een studie van de Britse universiteit Oxford.


Ook tienduizenden mensen die machines en installaties bedienden en metaalarbeiders en machinemonteurs verloren hun baan door robots en internet.
De crisis speelde een rol in het banenverlies, maar bedrijven grepen de economische omstandigheden ook aan om mensen versneld te vervangen door technologie.
In beroepen waar het risico te worden 'weggeautomatiseerd' klein is, nam de werkgelegenheid juist toe, meldt de krant. Zo kwamen er ruim 80.000 banen bij voor gezondheidszorgspecialisten, zoals huisartsen, cardiologen en tandartsen. Ook was er forse banengroei onder vakspecialisten op juridisch, maatschappelijk en cultureel gebied. Vooral vrouwen profiteerden van deze verschuiving op de arbeidsmarkt.

Werkgelegenheid 


Anna Salomons, econome aan de Universiteit Utrecht, haalt aan dat beroepen die sneller vervangen worden door technologie nu ook al een minder groot aandeel hebben in de werkgelegenheid.
Vooral voor vrouwen zou deze automatisering voordelig uitpakken. In de zorg zou het aantal banen niet beïnvloed worden door automatisering bijvoorbeeld. Tussen 2008 en 2013 nam het aantal gezondheidszorgspecialisten toe met 81.000, het overgrote deel van deze banen gaat naar vrouwen.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken verklaarde begin deze week dat de overheid moet zorgen voor mensen die hun inkomen kwijtraken door technologische ontwikkelingen. Hoe dit geregeld moet worden, vertelde hij niet.
Hoe robots ons werk zullen overnemen
Door: ANP/NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten