zondag 6 november 2011

Bijzonder beroep: schaapherder - er zijn er nog maar dertig van in Nederland

In de rubriek: bijzondere beroepen

Het gaat niet zo goed met de schaapherder bleek recentelijk uit onderzoek. Op dit moment zijn maar dertig zijn van in Nederland te vinden
Lees onderstaand het recente bericht van NU.nl:


Schaapherders met uitsterven bedreigd

Laatste update: 29 augustus 2011 08:08 info

Bron: Nu.nl

AMSTERDAM - De schaapherders in Nederland hebben het moeilijk. De herders moeten hun kuddes inkrimpen en medewerkers ontslaan omdat ze niet meer kunnen rondkomen.

Bijna twintig van de ruim dertig schaapherders die het land nog telt, dreigen te moeten stoppen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Veel herders komen in de problemen doordat ze geen subsidie meer krijgen. Daardoor lopen ze zo'n 28 duizend euro mis, zegt voorzitter Eric Rhöse van de Landelijke werkgroep professionele schapenhouders (LWPS) in de krant.

"Deze mensen verliezen een gezinsinkomen. Sommige hebben wat reserve opgebouwd waardoor ze het nog even kunnen uitzingen, maar als er niets verandert blijven er nog maar enkele herders over", vreest Rhöse.

Henk Bleker

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil met de herders in gesprek, maar volgens Rhöse komt Bleker zijn beloftes niet na.

"Ik vrees dat hij niet bereid is de herders te helpen. Onbegrijpelijk, want schaapkuddes zijn een voortreffelijke manier van natuurbeheer en hebben een grote cultuurhistorische waarde."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten