vrijdag 19 oktober 2012

Eigen regie onder de knie ?

Column: Eigen regie onder de knie?


Datum publicatie maandag 17 october 2012
Immediator Nieuwsbrief 
door: bedrijfsarts-adviseur Dolf Algra







Steeds meer bedrijven kiezen voor het eigen-regiemodel. Ten principale een keuze voor het betere model.
Maar menig bedrijf worstelt met de invulling ervan. Succes blijkt namelijk niet gratis af te halen bij de balie. En dat valt dus best wel een beetje tegen.

Ik kom daarop naar aanleiding van een presentatie, die ik circa een week geleden bij een nieuwe klant moest houden. Het werd een interessante discussie. Het bedrijf was een jaar geleden van de zogenaamde traditionele aanpak afgestapt. In een dergelijk model is de bedrijfsarts gepositioneerd in de rol van 'WVP wegenwacht'. Bij panne (lees ziekmelding) zetten we de medewerker weer op de rails en brengen hem of haar weer aan de praat. Maar ja, dat bleek  minder op te brengen dan gedacht. Het bleef teveel hangen in het doorschuiven van problemen. Een soort circulatievoetbal dus: iedereen ( leidinggevende, bedrijfsarts, P&O) is bijna de hele tijd aan de bal, maar toch wordt er nauwelijks gescoord. Dat kon en moest beter. Dus werden alle kaarten op het eigen-regiemodel gezet.

Niet het casemanagementbureau, de verzekeraar en bedrijfsarts waren meer probleemhouder, maar het bedrijf zelf pakte haar eigen (personele) problemen weer op. Eigenlijk net als vroeger. Eigen verantwoordelijkheid en zelfmanagement werden de nieuwe toverwoorden. Daarna ging iedereen weer super gemotiveerd aan de slag. Maar ook hier ging het mis: het bleef hangen in pupillenvoetbal. Iedereen rende voor zich uit, achter de bal aan.

In de discussie werden twee problemen helder. Ten eerste werd duidelijk dat ‘men’ (met zijn allen) vergeten was afspraken te maken over de verschillende rollen en posities. Wie doet nu eigenlijk wat? Wat betekent het bijvoorbeeld in concreto dat de bedrijfsarts in de rol van coach is gepositioneerd? Wat de zaak echt nekte was dat het team vergeten was afspraken te maken in welk systeem men speelde. 4-2-4 of 4-5-1 ? Niemand wist het eigenlijk. Vandaar al dat geren (men was dus wel erg druk bezig) maar zonder echt resultaat (geen afgeronde casussen).

Tja: verzuimbeheersing blijft maatwerk en sterk afhankelijk van de omstandigheden. Elk bedrijf is namelijk weer anders. Soms is een sterk verdedigende opstelling nodig (aanpak damage control), soms een meer aanvallende. Wat altijd telt: is oefenen, oefenen, en oefenen. En Cruijff zei het al: je gaat het pas zien, als je het door hebt. Nou ja: de jonge Cruijff wel te verstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten