vrijdag 12 oktober 2012

Verzuimbedrijven, Zembla en de verzuimpolitie - het onderzoeksrapport is uit !

De opmaat
Op 23 maart 2012 zond het televisieprogramma Zembla een spraakmakende documentaire Verzuimpolitie uit over de zgn verzuimbedrijven. Centraal in de uitzending stond het bedrijf VerzuimReductie. Eerder deed weblog De Nieuwe bedrijfsarts daar uitgebreid verslag van.

De directie van VerzuimReductie bestond uit oud-autohandelaar Marcel Wenting en oud-profvoetballer Jan van Halst. Hun motto was: ‘Verzuim slaat gaten. Wij brengen werknemers sneller terug op de werkplek’.
Het rumoer
Deze uitzending kreeg een behoorlijk staartje en leidde oa tot kamervragen, van Paul Ulenbelt van de SP. Nog nooit eerder kreeg Ulenbelt zo snel een toezegging van de staatssecretaris de Krom van SZW om de zaak verder door te lichten en te onderzoeken.

                                                      


Onderzoek afgerond en gepubliceerd
Het onderzoek is op 5 sept 2012 afgerond en nu op 10 oktober gepubliceerd.

Hoofdconclusies
Het aantal werknemers dat 'onder' een verzuimbedrijf valt blijkt niet erg groot, namelijk 200.000 werknemers. Verzuimreductie begeleidde zo'n 90.000 werknemers en is/was daarmee het grootste verzuimbedrijf van dat moment.

Het vermoeden dat privacygevoelige informatie van zieke werknemers werden geregistreerd en bewaard bleek gegrond.Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) heeft Verzuimreductie daarop aangesproken en verbeteringsmaatregelen zijn daarop doorgevoerd

De stelling van het rapport is dat alhoewel er een spanning en discrepantie bestaat tussen goed uitvoering en de regelingen dit in de praktijk oplosbaar zou moeten zijn, indien alle betrokkenen 'zorgvuldig en volgens de regels handelen'.

Faux pas
Anders vertaald en kort samengevat :
  • Faux pas van Verzuimreductie 
  • het is een lastige complexe materie, 
  • maar er is geen sprake van een echt systeemprobleem 

Meer weten ?
Het rapport Verzuimbedrijven is vanaf nu te downloaden.
Berichtgeving vanuit VerzuimReductie zelf is te volgen via haar nieuwslink
De Zembla uitzending de Verzuimpolitie is nog steeds zeer het bekijken waard ! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten