zondag 15 januari 2012

Meest vertrouwenwekkende beroep ? de brandweerman/vrouw . De minste? de politicus

Who do you trust ?

Het vertrouwen in politici is de afgelopen vijf jaar gedaald tot een absoluut dieptepunt. Slechts 1 op de 8 Nederlanders geeft aan de volksvertegenwoordigers nog op hun woord te geloven. Dit blijkt uit European Trusted Brands onderzoek 2009 van uitgeverij Reader’s Digest.

Autoverkopers

Politici hebben daarmee de autoverkopers verdrongen van de laatste plek op de lijst van meest betrouwbare beroepsgroepen. Artsen, brandweermannen en vliegtuigpiloten zijn volgens de Nederlanders de meest betrouwbare beroepsbeoefenaren. Onderaan de lijst bungelen ook voetbalspelers, financieel adviseurs, vakbondsleiders en journalisten.

Vertrouwen
‘De overheid levert niet datgene waar burgers behoefte aan hebben,’ verklaart trendwatcher Adjiedj Bakas de slechte scores. ‘We kampen met structurele problemen, maar er komen geen structurele oplossingen. Niet vanuit Nederland en niet vanuit Europa. Dat leidt tot ergernis en wantrouwen in het Nederlands kabinet en in de EU. Er zal een nieuwe generatie politici aan te pas moeten komen om het vertrouwen te herstellen,’ aldus Bakas in Reader´s Digest.

Uitzondering
Uitzondering op de negatieve teneur is het vertrouwen in medewerkers in de zorg. Gemiddeld geeft negen van de tien consumenten vertrouwen te hebben in artsen en verpleegkundigen. Reden voor deze hoge score is het belang dat de mensen hechten aan de onmisbaarheid van het beroep.


Overzicht vertrouwen in beroepen:

1. Brandweer - 93 procent
2. Vliegtuigpiloten - 91 procent
3. Verpleegkundigen - 91 procent
4. Artsen - 89 procent
5. Apothekers - 87 procent
6. Boeren - 82 procent
7. Leraren - 76 procent
8. Politie - 65 procent
9. Rechters - 56 procent
10. Meteorologen - 52 procent
11. Priesters/dominees - 48 procent
12. Taxichauffeurs - 44 procent
13. Advocaten - 40 procent
14. Reisagenten - 34 procent
15. Journalisten - 34 procent
16. Vakbondsleider - 33 procent
17. Financieeladviseurs - 18 procent
18. Voetbalspelers - 18 procent
19. Autoverkopers - 14 procent
20. Politici - 12 procent


bron bericht:
http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/vertrouwen-in-politici-naar-dieptepunt.115703.lynkx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten