Maarten Toonder, de schepper van Olivier B Bommel, en een veelkanter, zou in 2012 100 jaar geworden zijn.
Toonder had een bijzonder scherp oog voor allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en verhaalde daarvan in zijn onnavolgbare strips. Niet voor niets zou hij volgens ingewijden thuis horen in het rijtje Reve, Mulisch, Wolkers en Hermans
Een drietal strips zijn voor de bedrijfsartsen van bijzonder belang: De Bovenbazen, De Slijtmijt en De Windhandel
Uit de Bovenbazen (1963):
Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Sommige lieden hebben niets en andere hebben alles. Als men niets heeft biedt het leven nog toekomst. Maar iemand, die alles heeft, is alleen maar bang iets te verliezen. Deze lieden vertellen en zijn zelf het verhaal van de bovenbazen, ook wel bekend als ‘De Bovenste Tien’. Om sterker te staan tegenover de hebzuchtige buitenwereld wonen ze in groepsverband in de Gouden Bergen. [4] Ze hebben zich omringd met voetangels, klemmen en schrikdraad. Ze leiden een vreugdeloos leven, dat ze proberen wat aangenamer te maken door hun bezittingen onderling te ruilen.
Uit de Slijtmijt (1970):
Welvaart brengt niet altijd geluk en hoe hoger men komt hoe zwaarder de last van de welvaart zich doet voelen. De grootondernemers, oftewel De Bovenbazen, de Bovenste Tien, zijn het hardst getroffen. Bij het begin van dit verhaal zegt AWS in hun verblijf in de Gouden Bergen tegen Nahum Grind (NG) dat hij het niet meer ziet zitten. Er wordt niet genoeg versleten en zijn aandelen kelderen. NG ziet de crisis breder, niet alleen in het cement, maar ook het beton, de plastics en het ijzer zijn aangetast. AWS besluit om zowel ‘riesurtsj’ te doen als ook om Steenbreek een kans te geven. De secretaris van de Bovenbazen ziet de opdracht niet echt zitten want nog meer slijtage lijkt hem onmogelijk. Zijn eerste inspectiebezoek is de nieuwbouwwijk Rommelveld[3] Hij maakt ruzie met de dienstdoende architect, die weigert de kwaliteit nog verder te verlagen.
Over de Windhandel:
In de windhandel vormen de olieboortorens direct de aanleiding voor Bommel om een handel te beginnen. De oliemagnaat P. Beurskraker sluit namelijk met hem een weddenschap, als het Bommel lukt binnen een maand net zulke goede zaken te doen als Beurskraker in de olie doet. Bommel stuit toevallig op een man , IJl, die voorstelt om lucht te verkopen. Immers lucht is gratis en alles wat je daarvoor krijgt, is winst.
Zo neemt Bommel een setje proefballonnen af bij IJl met lucht. In eerste instantie levert het hem weinig op, maar hij merkt dat wanneer je de ballon doorprikt in een illussiewereld terechtkomt. Dit moet in een afgesloten ruimte gebeuren, want zodra een deur of raam in de kamer opengaat, verdwijnt de illussie.
Meer weten over Toonder: lees het intrigrerende verhaal de Tao van Toonder, of luister naar de hoorspelen op de NPS:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten