zondag 18 maart 2012

Managers: de Hoogmoedigen

Recent verscheen van de hand van Marcel Metze wederom een bijzonder boek(je). Het onderwerp is dit keer geen bedrijf, maar een specifieke beroepsgroep: de beroepsmanagers. Metze typeert ze als de hoogmoedigen. U kent ze wel, die MBA types: Moderate But Arrogant.

In slechts 96 klein A5 formaat bladzijden neemt Metze ons mee in de bijzondere wereld van het management dat zo schurend op het werk van de professionals kan werken.

De eerste managers van het huidige soort schijnen in 1880 te zijn gespot in de Verenigde Staten, maar het blijkt een sterk uitdijend volkje te zijn, want volgens recente berekeningen zijn er zo'n 340.000 leidinggevenden in Nederland. Dat is 4.5 % van de beroepsbevolking. Gemiddeld geven zij leiding aan 21 medewerkers. 100.000 van hen hebben een academische graad en geven leiding aan meer dan twintig werknemers.

Na Engeland schijnt Nederland de hoogste managersdichtheid in de Eu te hebben. Een verklaring daarvoor is mogelijk de hoge mate van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook schijnt het zo te zijn dat landen met een soepel ontslagrecht, veel tijdelijke arbeid, zwakke vakbeweging en lage uitkeringen relatief meer managers te hebben.

Een beroepsgroep waar de bedrijfsarts dagelijks mee te maken heeft en dus is dit boekje meer dan interessante kost. Voor slechts 695 eurocenten(6.95 euro) is men heel veel wijzer.

By the way: in een ander- zeer aan te bevelen boekwerk -Management, Organisatie en Gedrag (Wim Bloemers en Elies Hagedoorn) vond ik dit buitengewoon inzichtelijke tijdsbestedings overzicht - uitgesplitst naar drie soorten management: gemiddeld, succesvol en effectief. Een doordenkertje !


Traditionele management activiteiten

Human resource

management

Netwerken

Communicatieve

activiteiten

Gemiddelde

Managers

29%

19%

32 %

20%

Succesvolle

Managers

13%

11%

48%

28%

Effectieve

Managers

19%

26%

11%

44%


Verschil in tijdsbesteding tussen eerstelijns, midden en top management

Leidinggeven

Organiseren

Planning

Controleren

Eerstelijns manager

51%

24%

15%

10%

Midden

manager

36%

33%

18%

13%

Top

Manager

22%

36%

28%

14%Geen opmerkingen:

Een reactie posten