maandag 12 maart 2012

Gesignaleerd: De nieuwe Yalom is uit: dit keer staat Spinoza centraal

Het raadsel Spinoza – Irvin D. Yalom

Onlangs is bij uitgeverij Balans Het raadsel Spinoza verschenen, de nieuwe roman van Irvin D. Yalom.


Wie was Spinoza? Wie was deze moedige zeventiende-eeuwse figuur, deze geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld veranderde, maar op zijn 25ste in de ban werd gedaan door de hele joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie? Hoe zag zijn innerlijk leven eruit?

Deze vragen hielden de psychiater en romancier Irvin D. Yalom een half leven bezig. In zijn nieuwe roman, Het raadsel Spinoza maakt hij niet alleen de filosoof tot mens, maar onthult hij ook de ware toedracht rond het ‘Spinozaprobleem’ van de nazi’s.

‘Ik koester al heel lang een grote fascinatie voor Spinoza, en wilde al jaren over hem schrijven. Maar van wat hem bewoog is maar weinig bekend. Hij hield zijn eigen persoon totaal buiten zijn geschriften. Hoe schrijf je een boek over iemand die zo’n teruggetrokken leven leidde? Jarenlang kon ik geen kant op, omdat ik eenvoudig geen verhaal kon vinden, iets waar een roman nu eenmaal niet zonder kan. Totdat daar dankzij een bezoek aan Nederland verandering in kwam. Kort na mijn bezoek aan het Spinoza-museum in Rijnsburg begon ik te schrijven.’ – Irvin D. Yalom


Voor de Yalom geinteresseerden: lees ook zijn interview in Elsevier onder de titel: om rustig te kunnen sterven moet je eruit halen wat erin zit ! naar aanleiding van zijn eerdere boek: Tegen de zon in kijken ( over de dood) uit 2007.


link:

http://www.elsevier.nl/web/Artikel/177988/Irvin-Yalom-Om-rustig-te-sterven,-moet-je-uit-het-leven-halen-wat-erin-zit.htm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten