zaterdag 17 maart 2012

De Prooi - nu ook 'live'op toneel - Op naar het theater dus !

De corperate bestseller De Prooi van Jeroen Smit over de ondergang van dé Bank is nu 'live' op toneel te zien. De eerste positieve recensies zijn geschreven, maar weinig 'echte hoofdrolspelers' laten zich er nog over uit. Alleen Arnout Loudon (oud commissaris) is bij de première gesignaleerd, zijn eerste reactie: ' Ik dacht steeds, maar zo wás het niet'.

Niet vreemd, want de werkelijkheid is eerst 'vertaald' in non fictie boek van Smit en daarna door 'de wasmachine' gehaald om het geschikt te maken voor toneel. Maar even zo goed blijft het een prachtige grieks drama en een indrukwekkende vertelling voor ons allen.

Hadden we vroeger Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel of de Drie Musketiers; Tegenwoordig spelen de verhalen zich af in de board rooms van de grote zakenbanken met de bankiers als nieuwe warriors en ninja's. By the way: de eerste grote internationale raamvertelling over deze 'Barbaren aan de Poort' is nog steeds in het Nederlands verkrijgbaar. Of kijk voor de lol - om er even goed in te komen- naar de fameuze toespraak van Michael Douglas als Gordon Gekko' Greed is Good uit de film Wall Street. ( link: http://www.youtube.com/watch?v=PF_iorX_MAw&feature=related)

The point is, ladies and gentleman, that greed -- for lack of a better word -- is good.

Greed is right.

Greed works.

Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit.

Greed, in all of its forms -- greed for life, for money, for love, knowledge -- has marked the upward surge of mankind.Uitgebreidere beschouwingen over het toneelstuk zijn de afgelopen weken in de meer serieuze kranten zoals NRC, FD, Volkskrant en Trouw verschenen met aardige in - en doorkijkjes. Ook de interviews met de acteurs zijn het lezen meer dan waard.

Mij trof de volgende ultra korte samenvatting in het FD: 'het verhaal op het toneel gaat over brandende ambitie, botsende ego's, zwabberend beleid, blinde vlekken en foute beslissingen'.

Kortom over alles wat dus niet op papier bestaat en vooral over de ongeschreven regels van het spel. Niets daarvan is terug te vinden in een MBA business handboeken. Wel allemaal in de griekse tragedies en Shakesperiaanse raamvertellingen.

Acteur Hajo Bruins over 'zijn' Wilco Jiskoot ( baas van de zakentak van de ABN Amro - de dealkeizer): de man is zo ongelooflijk ambitieus, en beleeft zoveel plezier aan het scoren dat hij toch af en toe het zicht op de werkelijkheid verliest'; en : 'het leuk vinden elkaar de loef af te steken en net iets slimmer willen zijn dan al die andere slimme bank jongens'

Acteur Mark Rietman over 'zijn' Rijkman Groenink: een on Nederlandse figuur. Een man die dertig jaar van zijn leven investeert in één wens: op de bovenste verdieping te komen. Zijn fatale zwakte lijkt me zijn gebrek aan invoelingsvermogen'.

Acteur Jaap Spijkers over 'zijn'Jan Kalff ( voorganger van Rijkman Groenink als bestuursvoorzitter): "Jan Kalff is als een 78 toerenplaat te midden van mp3 spelers. Een man voor wie het menselijke aspect belangrijker is/was dan de generatie bankiers na hem'.

Prachtig psychologische inkijkje is ook te vinden in het interview met Jeroen Smit ( in de Volkskrant Magazine (10 mrt 2012) naar aanleiding van het toneelstuk. Hem werd gevraagd naar de zin van het leven. Hij beantwoord de vraag met zijn levensmotto: 'Life is about losing fear'. Je moet je niet door angsten laten weerhouden. Je moet niet bang zijn om te leven'.

Maar al te waar natuurlijk, maar ook opvallend dat hij juist dit motto noemt. Zou zijn interesse in dit soort mannen daar niet direct mee te maken hebben. Mensen als Rijkman Groenink lijken als echte 'warriors' geen angst te kennen. Intrigerend toch ?

Maak nu kennis met Rijkman Groenink en leer hem beter kennen: recentelijk te zien in College Tour (Ntr) met Twan Huys- zeer de moeite waard.

Dus bekijk link: http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/rijkman-groenink-te-gast-in-college-tour

Het is het verhaal van ' How the mighty fall' ( zie DNB november 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten