donderdag 19 juni 2014

Na de valpartij - de praatjes erna - een aantal mooie cliché s op een rij

Er wordt wat af gevallen in Nederland. Door topmannen en topvrouwen. Maar er is vrijwel altijd een goed klinkend verhaal erna. Draai de woorden gewoon 180 graden om en je krijgt waarschijnlijk meer inzicht in de echte werkelijkheid.
NRC van 18 juni verzamelde aantal aardige clichés van recente valpartijen.
 
 “Het waren twee prachtige jaren” - en andere clichés van topmannen die worden weggestuurd
bron : NRC - Door Jacco Hupkens- op woensdag 18 juni 2014
1. Marion Gout (ProRail)
In april vertrok Marion Gout bij spoorbeheerder ProRail. Die gaat veranderen “van een zelfstandige overheidsdeelneming naar een uitvoeringsorganisatie onder strakkere regie van het ministerie”, meldt het persbericht, en Gout vindt dat ze daar niet meer bij past.

 

Foto ANP
“Als ik ergens ben geweest, laten ze de troepen aantreden. Even de manschappen tellen. Hoeveel mensen hebben we nog over, jongens? Dat vind ik wel grappig.”
Maar er was al lang kritiek. Niet alleen vond ze haar eigen ontslagen bij Defensie wel grappig, al voor ze begon bij ProRail zei Gout in een interview met NRC Handelsblad dat de problemen op het spoor niet snel zouden worden opgelost en dat haar prioriteit niet bij de reizigers lag. Daarna kwam het eigenlijk nooit meer goed met reizigersorganisaties en vakbonden.
2. Jurgen van Breukelen (KPMG)
“De discussie blijft steken rond mijn persoon. Dat leidt af.”
Jurgen van Breukelen stapte in april op als bestuursvoorzitter van KPMG. Een besluit van hemzelf, benadrukte hij aan de telefoon.
Foto ANP
 Even daarvoor had De Telegraaf bericht over een conflict met de gemeente rond een vastgoeddeal in Blaricum. Een aantal KPMG’ers, onder wie Van Breukelen, zou hebben geweigerd het resterende deel van de koopsom te betalen toen de monumentale status van het voormalige gemeentehuis onzeker bleek – en de crisis uitbrak.
3. Ben Noteboom (Randstad)
“Randstad is stabiel, we zijn door de crisis, we hebben weer wat groei. Dan is het een prachtig moment om te zeggen na 11,5 jaar: nu mag iemand anders.”
Foto ANP
 
In oktober vorig jaar sprak Randstad-baas Ben Noteboom zalvende woorden over zijn vertrek bij de uitzendgigant. Pas maanden later, na aandringen van RTL Z, liet een woordvoerder weten: “De Raad van Commissarissen heeft het ontslag van Noteboom in gang gezet. Het was tijd voor verandering”. Waarom hij precies wegmoest werd nooit duidelijk, maar over de vertrekpremie van 2,2 miljoen viel bij vrijwel niemand in goede aarde.
4. Hans Biesheuvel (MKB-Nederland)
“Het voorzitterschap van MKB-Nederland heb ik twee jaar met plezier vervuld. [...] Het waren intensieve jaren, maar de functie heeft mij veel geleerd over belangenbehartiging en politieke mores”.
 
Al na twee jaar, halverwege zijn termijn, hield voorzitter Hans Biesheuvel het vorige zomer voor gezien bij lobbyclub MKB-Nederland. Even eerder was hij tegenover het Financieel Dagblad uitgevallen over “een klap in mijn gezicht”, onverwachte extra bezuinigingen van het kabinet. “Ik ben akkoordenmoe. Als het zo doorgaat werk ik bij een volgend verzoek van het kabinet niet meer mee.”
5. Theo Bruijninckx (Ballast Nedam)
“Het is prima zo. Zowel voor de club, als voor mijzelf.”
Bruijninckx (52) verliet begin dit jaar bouwbedrijf Ballast Nedam in zwaar weer: malaise in de bouw, het bekende verhaal. Het bedrijf uit Nieuwegein moest even daarvoor een winstwaarschuwing afgeven, en maakte in maart een verlies van 41 miljoen euro bekend over 2013 - meer dan verwacht.
 
 Er is volgens Bruijninckx geen “directe relatie” tussen zijn vertrek en de financiële situatie waarin Ballast Nedam verkeert.
Maar zo kan het ook:
Hoe het ook kan, laat ex-ANWB-voorzitter Guido van Woerkom zien. Hij liet gisteren weten toch maar niet de Nationale Ombudsman te willen worden. Aanleiding is zijn omstreden Marokkanen-uitspraak en een vertrekvergoeding van ruim drie ton.
 
 
 
Lees meer over:
ANWB
Ben Noteboom
Guido van Woerkom
Hans Biesheuvel
Jurgen van Breukelen
Marion Gout
nza
Theo Bruijninckx
Theo Langejan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten