Vakbondsbestuurder Jan Mertens is de bedenker van de Tweehonderd van Mertens.
Hij stelde tijdens een speech in Sneek op 19 oktober 1968 dat de Nederlandse economie gedomineerd werd door een "old-boys network" van ongeveer 200 man.
Bestuurders van grote bedrijven vervulden commissariaten bij vele andere bedrijven en hadden bovendien bestuursfuncties bij universiteiten en hogescholen, aldus Mertens. Hij hekelde het gebrek aan verantwoordingsplicht, de ondoorzichtigheid en de opeenstapeling van functies, vooral bij door de Kroon benoemde functionarissen. Namen noemde hij daarbij overigens niet
Sinds een jaar of vijf brengt de Volkskrant elk jaar een nieuwe bijgewerkte Top 200 van meest invloedrijke Nederlanders .
Nu allemaal te achterhalen/aanschouwen op de link: http://top200.volkskrant.nl/
en:
http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20111112___/VKN11_004/#original
Dit jaar staat wederom Bernhard Wientjes op nummer 1 !
onderstaand het bericht uit de Volkskrant daarover:
Invloedrijkste Nederlander van 2011: Bernard Wientjes
− 12/11/11, 05:00
Bernard Wientjes is de invloedrijkste Nederlander. De VNO-NCW-voorman staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de eerste plaats in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. De hoogst genoteerde vrouw is niet langer FNV-voorzitter Agnes Jongerius, maar Kajsa Ollongren. Zij is als secretaris-generaal van Algemene Zaken de hoogste ambtenaar van het land en rechterhand van premier Rutte.
Dat blijkt uit de zesde Volkskrant Top 200, die vandaag wordt gepubliceerd. Wientjes (68) opereerde als voorzitter van de meest effectieve lobby van Nederland dit jaar succesvol in twee dossiers. Mede door druk van de werkgevers zit het kabinet-Rutte nog steeds op de Europese lijn in de financiële crisis, ondanks groeiend gemor onder de bevolking. Ook bleef het door hen gewenste pensioenakkoord overeind, ondanks een scheuring in de FNV.
Vorig jaar maakte de steun van VNO-NCW de gedoogconstructie met de PVV mede mogelijk. Wientjes moet er echter niet aan denken dat PVV-leider Wilders uiteindelijk premier wordt, zegt hij vandaag in deze krant. 'Wilders premier? Over my dead body!'
Hans Wijers
De werkgeversvoorman bepleit in het interview ook 'een federatief Europa, een United States of Europe' als antwoord op de financiële crisis. 'Ik wil een Europese president, een Europees leger en een Europees beleid voor economische en buitenlandse zaken. (...) We missen nu slagkracht.' Verder wil hij dat per direct een minister van Buitenlandse handel wordt benoemd. 'Een topondernemer die als handelsreiziger louter en alleen onze belangen in het buitenland promoot. (...) Laat ik direct maar een naam noemen: Hans Wijers.' De scheidend AkzoNobel-topman stijgt dit jaar naar nummer twee.
Wijers rijgt in de aanloop naar zijn vertrek komend voorjaar prestigieuze nevenfuncties in diverse sectoren aaneen. Zo is hij commissaris bij Shell en bij het Concertgebouw in Amsterdam en wordt hij vandaag benoemd tot voorzitter van Natuurmonumenten. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, daalt een plek naar drie. De SER staat bij de aanpak van de financiële crisis aan de zijlijn. De topvijf wordt gecompleteerd door oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en ING-baas Jan Hommen.
Naast Hommen komt ook Piet Moerland (Rabobank) de toptien binnen vanwege de belangrijke rol van de grote banken in de financiële crisis. Om diezelfde reden is Klaas Knot, opvolger van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank, de hoogste nieuwe binnenkomer op 10.
Jongerius
Door de pensioenkwestie, die de vakbeweging in een crisis stortte, is FNV-voorzitter Agnes Jongerius niet langer de hoogst genoteerde vrouw. Ze zakt naar plaats 17, een positie lager dan de nieuwe invloedrijkste vrouw Kajsa Ollongren (44). De half-Zweedse is sinds augustus de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en als zodanig de belangrijkste ambtelijk adviseur van Mark Rutte.
Ollongren maakte, hoewel zelf van D66-huize, vorig jaar ook deel uit van het formatieteam van het kabinet. Ze is verder de 'verbindingsofficier' van Rutte bij de door het ministerie van Financiën geleide aanpak van de financiële crisis.
De vernieuwing en verjonging van de bestuurlijke elite verloopt zeer traag. De toename van het aantal vrouwen en 'allochtonen' stagneert. De lijst telt twee vrouwen meer dan vorig jaar, 45, ruim 22 procent. Er staan vier bestuurders van allochtone herkomst op de lijst, evenveel als vorig jaar. Staatsraad Lilian Gonçalves is de hoogste genoteerde, op 43.
De gemiddelde leeftijd is 58,4 jaar. Vorig jaar was dat 59,1. Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein (1933) is de oudste bestuurder op de lijst. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (1974) komt nieuw binnen en is nu de jongste van de Volkskrant Top 200.
Meer in de Volkskrant van vandaag, onder meer een interview met Bernard Wientjes
Bekijk hier de hele Top 200.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten