donderdag 21 mei 2015

Discussie over loondoorbetaling bij ziekte - tussenstand bij aanvang


Kamer dubt over loondoorbetaling bij ziekte

 
Onderstaand een aardige korte samenvatting van de politieke standpunten bij aanvang van het debat vandaag ( 21 mei 2015) in de Tweede Kamer van de vaste kamer commissie SZW zoals gepubliceerd op Nu nl
 
Wat altijd weer opvalt is het ontbreken van bijsluiters bij dit soort voorstellen. Dus wat zijn de plussen en de minnen op basis van dieper inzicht in de werking van het stelsel. 

Neem bijvoorbeeld het VVD voorstel om van het huidige 'risque social' naar een 'risque professional' stelsel over te stappen. Wat zijn daar de implicaties eigenlijk van ? Is daar afdoend diep over door gedacht ?
 
Wel aardig voor de verzekeraars natuurlijk, want die krijgen 'zomaar' een geweldig grote markt aangeboden. Maar hoe pakt het in de praktijk uit ? Op bedrijven en medewerkersniveau ? Want: the devil is toch in the detail
 
Ach, zo kun je met gemak wel twintig cruciale vragen stellen cq bedenken. Toch verstandig omdat  allemaal van te voren te doen. Toch ?
 
 
 

 

 

De Tweede Kamer wil dat werkgevers minder huiverig zijn om mensen in dienst te nemen en daarom moet de verplichting om twee jaar loon door te betalen tegen het licht gehouden worden.

Met name mkb'ers kunnen in de problemen komen als zij werknemers verplicht twee jaar moeten doorbetalen en daarnaast ook weer een nieuwe medewerker moeten betalen.

Het CPB becijferde echter dat de verplichting beperken tot een jaar de overheid 800 miljoen euro kost, omdat mensen meer gebruik zullen maken van overheidsvangnetten.

De VVD stelt daarom voor om de verantwoordelijkheid te verschuiven van werkgever naar werknemer. Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn wil dat werkgevers alleen nog moeten doorbetalen als de ziekte via het werk is veroorzaakt.

Werknemers mogen vervolgens zelf kiezen hoe ze zich voor doorbetaling bij ziekte verzekeren. Volgens haar betekent dit niet dat werknemers extra belast worden, omdat ze in dit nieuwe systeem zelf meer over zullen houden om te besteden.

Noodzakelijk

Volgens Schut behoort Nederland qua ziekteverzuim tot de top van Europa en is het daarom noodzakelijk om mensen zelf meer verantwoordelijkheid te geven.

De PvdA wil op haar beurt dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) met een plan komt om kleine ondernemers te ondersteunen die geconfronteerd worden met loondoorbetaling bij ziekte. "Zonder dat dat ten koste gaat van inkomenszekerheid,  werkgelegenheid of re-integratiemogelijkheden voor de werknemer", aldus Kamerlid Grace Tanamal.

Ook CDA-Kamerlid Pieter Heerma wil dat er snel een oplossing komt voor de kleine werkgevers.

Steven van Weyenberg (D66) deelt de zorgen, maar vindt ook dat werkgevers in de spiegel moeten kijken. "Ze klagen over hoge lasten maar in 80 procent van de cao's ligt loondoorbetaling boven de 170 procent van het inkomen in de eerste twee jaar die sociaal partners en kabinet ooit als maximum hebben afgesproken."

Moeite

Uit onderzoek van Asscher bleek dat 45 procent moeite heeft met de lange doorbetaling bij ziekte. Premier Mark Rutte erkende al eerder dat hoge lasten en regels een rem zetten op ondernemerschap. 

Donderdagmiddag debatteert de Kamer met Asscher over loondoorbetaling bij ziekte.

 bron:
 

NU nl:
Gepubliceerd: 21 mei 2015 06:3521-05-15 06:35Laatste update: 21 mei 2015 08:5421-05-15 08:54

Geen opmerkingen:

Een reactie posten