donderdag 28 november 2013

VERZUIM - THE NEW BATTLEFIELD - en over hoe de sociale zekerheid wordt gepolitiseerd

 

Over een hamer die spijkers zoekt om op te slaan, en de prangende vraag waar de sikkel is gebleven.
Op de schop ermee.

De bedrijfsgezondheidszorg moet op de schop. Dat bedachten ze bij de vakbond FNV Bondgenoten zo'n vier jaar geleden. Want - voor zover u het nog niet wist - het huidige systeem van verzuimbegeleiding blijkt fundamenteel niet te kloppen. Het is zelfs corrupt. Dat stelt de bond vast in een recent uitgebracht rapport met de gelijknamige en warme titel Verzuimbegeleiding, een corrupt systeem.

Vloeken in de vakbondskerk


De redenering erachter is simpel en gaat als volgt: uw eigen ziekenhuis, zorginstelling of gezondheidscentrum betaalt (als werkgever) voor de sociaal medische begeleiding van haar eigen zieke medewerkers (uw collega's dus). Tja, wie anders zou je je kunnen afvragen, maar dat is volgens de mantra 'wie betaalt bepaalt' vloeken in de vakbondskerk.

De bedrijfsarts kan niet onafhankelijk zijn, want die wordt betaalt door die werkgever (uw ziekenhuis, zorginstelling of gezondheidscentrum) en is dus (in de ogen van de bond) niet werknemersvriendelijk genoeg. Het leven kan best simpel zijn, dat blijkt.

Second thoughts bij bedrijfsarts


Dit blijkt een erg goed te bespelen sentiment. Bijna iedereen is - na al die rapporten, meldpunten en tv-uitzendingen als Zembla, er echt van overtuigd dat er iets fundamenteels mis is met die bedrijfsarts. U hebt zelf - laten we eerlijk zijn - toch ook zo uw eigen second thoughts bij de bedrijfsarts ? Zelfs de beroepsvereniging van bedrijfsartsen beaamt dat verbetering mogelijk is. Kan dus niet goed wezen.

Eén voor allen, allen voor één!


Bron van alle ellende aldus de vakbond: de financiering van de bedrijfsgezondheidszorg. Dat kan beter via het basispakket van de zorgverzekering (verzekerde zorg dus) worden opgebracht. Tja, het wordt daardoor allemaal wel wat duurder, maar dan heb je ook wat. En solidair als we zijn, betaalt dan iedereen mee volgens het drie musketiers principe: één voor allen, allen voor één. Concreet: oude opa en jong kind betalen mee voor zieke medewerker van uw instelling, want ziekmelden doen we allemaal wel eens, toch? En: ziek is ziek aldus de bond en bovendien is ziekmelden - om welke reden dan ook  - een onvervreemdbaar recht van de werknemer/medewerker. Hoezo verzuim een keuze ?

Vele tinten grijs en af en toe ook zwart


Maar iedereen weet - uit eigen ervaring - dat niet altijd zo is. Want naast het witte (hard medische) verzuim zijn er meer dan vijftig tinten - beetje wel, beetje niet - grijs verzuim en ook nog een aandeel zwart verzuim. De verhoudingen daarbij worden als volgt ingeschat: wit: 20 tot 30 procent, grijs: 60 tot 70 procent én minder dan 10 procent zwart (onterecht tot frauduleus) verzuim. Overigens blijken die verhoudingen per organisatie nogal sterk te verschillen.

Ter zijde: enig idee hoe hoog het verzuim op uw afdeling of bij uw organisatie is en hoe bij u de verhoudingen tussen wit, grijs en zwart liggen? Ooit contact gehad met uw eigen bedrijfsarts? En beviel het?

Theaterstuk der sociale zekerheid


Dat gesteggel over verzuim (wel/niet ziek, wel/niet hervatten) heeft soms veel weg van theater en dit theaterstuk der sociale zekerheid wordt elke dag opgevoerd. Ook bij u in het ziekenhuis, de zorginstelling of het gezondheidscentrum. Elke dag opnieuw. Geeft een hoop sores en een hoop werk.

Verzuim het nieuwe wapen in de (klassen)strijd


So far, so good zou je zeggen. Iedereen heeft toch recht op zijn eigen kijk op de werkelijkheid en zijn eigen feestje. Maar bleef het vier jaar geleden toch vooral nog bij woorden - de bedrijfsgezondheidszorg moet op de schop, de bedrijfsarts is niet onafhankelijk - sinds kort tapt de vakbond uit een geheel ander vaatje getuige het rapport Verzuimbegeleiding, een corrupt systeem.

Verzuim is het nieuwe wapen in de steeds activistischer aanpak van de bond. De klassenstrijd lijkt terug van weggeweest. Oude tijden en tegenstellingen herleven: kapitaal tegen arbeid, werkgevers tegen werknemers, snelle directiepakken tegen fletse witte jas, cluster manager tegen werkvloer, Audi a8 tegen Opel Kadett.

Organizing


Organizing heet deze nieuwe actievorm. Rechtstreeks geïmporteerd vanuit de States en de afgelopen jaren bewezen effectief in de schoonmaakbranche. Op dit moment wordt deze aanpak door de bond uitgerold in de distributiecentra van grote bedrijven als Jumbo en Hema (zie youtube film over Jumbo). En wellicht dus binnenkort ook bij U op de werkvloer van ziekenhuis, de zorginstelling of gezondheidscentrum te bewonderen.

Ik heb voor mezelf al vast een extra training omgaan met conflicten voor ver gevorderden (black belt) ingelast, want een goede bedrijfsarts is op zijn toekomst voorbereid. Bij ons draait namelijk alles om preventie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten